|
Chilin kasvatusta vesiviljelyjärjestelmässä. Kuva on parin vuoden takaa. |
Olen kasvattanut chilejä kotioloissa jo useampana vuonna. Nyt kasvatuksesta on ollut hiukan taukoa muuton ja tilan puutteen vuoksi, mutta päätin siitä huolimatta laittaa pari chilin tainta kasvamaan tälle vuodelle. Tässä tekstissä kirjoitan lähinnä vesiviljelystä, josta minulla on hyviä kokemuksia aiemmilta vuosilta. Vesiviljely on helppo ja tehokas kasvatusmuoto, kun odottaa runsasta chilisatoa.
Vesiviljelyjärjestelmä
Käytän itsetehtyä kompaktiin tilaan mahtuvaa vesiviljelyjärjestelmää. Järjestelmä koostuu säiliöruukusta, verkkoruukusta, ilmapumpusta, kevytsorasta ja tietenkin ravinneliemestä, jossa käytän Mato + Mikro kasvuravinteita. Vesiviljelyjärjestelmä on helppo käyttöinen ja voin kirjoittaa myöhemmin ohjeet miten toteutat itsellesi vastaavan järjestelmän.
Kasvualusta ja ravinteet
Chili tarvitsee veden lisäksi ravinteita kasvaakseen, eli pelkkä vesi vesiviljelyjärjestelmässä ei riitä kasvupohjaksi. Olen havainnut Mato + Mikro kasvuravinteet hyväksi yhdistelmäksi. Mato + Mikro ravinnepullojen kyljessä on pätevä ohjeistus ravinteiden suhteista kullekin kasvukaudelle. Kokemuksen pohjalta nämä suhteet tuntuvat toimivan enkä ole lähtenyt niitä juurikaan muuttamaan.
Kasvualusta on hyvä uusia säännöllisesti. Eli liemet kannattaa vaihtaa aika-ajoin. Pelkkä ravinneliuoksen lisääminen saattaa sotkea liuoksen vahvuuden ja chili saattaa ottaa siitä itseensä, vaikka aika hyvin taimet tokenevat, kun liemet vaihtaa uusiin. Olen välillä laiska vaihtamaan koko liuoksen niin saatan silloin tällöin lisätä pelkkää vettä säiliöön, jos chili on kovin janoinen ja liuoksen pinta alkaa laskea hälyttävästi. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä montaa kertaa peräjälkeen vaihtamatta liuosta, koska liuoksen pitoisuus menee jo yhdestä kerrasta sekaisin.
Liuoksen ph-arvoa on myös hyvä seurata ph-mittarilla tai ph-testerillä. Ph-arvoa voi tasapainottaa vaikka akvaarioihin suunnatuilla ph-tasapainottajilla joita saa lemmikkitarvikekaupoista. Chilit reagoivat ph-arvoon lajista riippuen osa paremmin ja toiset heikommin.
Vesiviljelyn edut ja käytännön toimet
Vesiviljelyjärjestelmässä chiliä ei tarvitse kastella erikseen, kun chili kasvaa ravinneliemessä. Tämä tekee kasvatuksesta helppoa, kun ei tarvtse muistaa kastelua. Vesiviljely on myös multa- tai turvekasvatukseen verrattuna ötökkävapaampi, kun kasvualusta ei anna ötököille tilaa. Vesiviljely on myös monesti tehokkaampaa ja satoisampaa, kun ravinneliemen pitoisuutta on helppo säädellä verrattuna multa- tai turvekasvatukseen.
Ravinneliemi kannattaa uusia säännöllisesti. Minun järjestelmässä on kohtuu vähän liuosta, joten vaihdan liuoksen noin kahden viikon välein. Liuoksen vaihtoväli riippuu paljon liuoksen määrästä ja käytettävästä järjestelmästä. Myös kasvatettavan chilin lajike antaa vähän suuntaa liuoksen vaihtovälin suunnitteluun. Osa lajikkeista sietää miedompia liuoksia jolloin riittää, että lisää järjestelmään vettä, kun liuos alkaa huventua säiliöstä. Kannattaa kuitenkin kokeilla mikä sopii omalle järjestelmälle ja chilille parhaiten.
Yhteenveto
Chilin kasvatus ei ole rakettitiedettä, vaikka tässä artikkelissa liuoksista ja liuoksen vahvuuksista puhuttiinkin. Pääasiassa chilit kestää aika hyvin erilaisia kokeiluita ja tokenevat, kun saavat sopivan kasvualustan. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla ja löytää omille chileille sopivat kasvuolosuhteet. Tällä hetkellä odottelen, että siemenet itävät ja taimet kasvavat sen verran, että ne voi siirtää kasvamaan omaan kasvualustaansa.
Mielipiteet ja kysymykset on tervetulleita. Ensi kesän satoa odotellessa keskustelen mielelläni chilin kasvatuksesta ja kokemuksista.