Sivut

torstai 13. helmikuuta 2014

Tee se itse: Vesiviljelyjärjestelmä chilin kasvatukseen

Tee se itse -vesiviljelyjärjestelmään tarvitset: altakasteluruukun, ilmapumpun, letkua, venttiilin ja ilmakiven.
Lupasin aiemmassa tekstissä chilien kasvatuksesta ja vesiviljelystä, että kirjoitan ohjeet, miten teet itse vesiviljelyjärjestelmän. Tänään päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja kirjoittaa ohjeet, miten teet oman vesiviljelyjärjestelmän chilien kasvatukseen helposti ja edullisesti.

Mitä tarvitset?

  • Altakasteluruukku (Mimosa-ruukku on hyvä, koska siinä on erillinen sisäruukku)
  • Ilmapumppu, takaisinvuotoventtiili, letku ja ilmakivi
  • Kevytsoraa
Altakasteluruukkuja ja kevytsoraa myydään hyvin varustelluissa tavarataloissa. Suosittelen Mimosa altakasteluruukkua, koska siinä on kätevä sisäruukku, mikä helpottaa ravinneliuoksen vaihto-operaatiota. Ilmapumppu mitä käytän on akvaariokäyttöön tarkoitettu ja niitä saa kaikista akvaariotarvikkeita myyvistä eläinkaupoista. Ilmapumpun mukana tulee usein ainakin ilmaletku ja mahdollisesti myös ilmakivi.

Kokoamisohjeet

  1. Pese altakasteluruukku ja kevytsora huolellisesti. Vesiviljelyjärjestelmästä ei saa irrota ravinneliuokseen mitään ylimääräistä. Pesemätön kevytsora saattaa aiheuttaa heilahteluja liuoksen ph-arvoon, joten tämän kanssa kannattaa olla huolellinen.
  2. Leikkaa ilmapumpun letku sopivan mittaiseksi vesiviljelyjärjestelmäsi sijoituspaikan mukaan. Liitä letkuun takaisinvuotoventtiili ja tarkista huolella, että venttiili on oikein päin, ettei ilmapumppu mene rikki. Liitä letkuun myös ilmakivi ja kiinnitä kokonaisuus ilmapumppuun.
  3. Laita ilmakivi säiliöruukun pohjalle ja ohjaa ilmaletku ruukusta ulos kohotikun syvennyksestä, kun asetat sisäruukun paikoilleen. 
  4. Lisää kevytsora sisäruukkuun ja vesiviljelyjärjestelmä on valmis.
Tämän helpompaa vesiviljelyjärjestelmää on vaikea löytää. Järjestelmän kokoonpanoon ei tarvita juurikaan muuta kuin tarvikkeet, joista järjestelmä kasataan. Kun vesiviljelyjärjestelmä on kasassa riittää, että sijoitat chilin taimen kevytsoraan ja lisäät ravinneliuoksen. Nyt siis innokkaasti kokoamaan oma vesiviljelyjärjestelmä ja kasvattamaan chilejä helpolla ja hauskalla tavalla.

Tarkempaa tietoa ravinneliuoksesta ja chilien kasvattamisesta saat muista chilinkasvatukseen liittyvistä artikkeleistani. Tämän tekstin haluan pitää simppelinä ohjeena vesiviljelyjärjestelmän rakentamisesta, enkä siis selvitä sen tarkemmin tässä miten järjestelmää kannattaa hyödyntää chilin kasvattamisessa.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Chilin kasvatus ja vesiviljely

Chilin kasvatusta vesiviljelyjärjestelmässä. Kuva on parin vuoden takaa.

Olen kasvattanut chilejä kotioloissa jo useampana vuonna. Nyt kasvatuksesta on ollut hiukan taukoa muuton ja tilan puutteen vuoksi, mutta päätin siitä huolimatta laittaa pari chilin tainta kasvamaan tälle vuodelle. Tässä tekstissä kirjoitan lähinnä vesiviljelystä, josta minulla on hyviä kokemuksia aiemmilta vuosilta. Vesiviljely on helppo ja tehokas kasvatusmuoto, kun odottaa runsasta chilisatoa.

Vesiviljelyjärjestelmä

Käytän itsetehtyä kompaktiin tilaan mahtuvaa vesiviljelyjärjestelmää. Järjestelmä koostuu säiliöruukusta, verkkoruukusta, ilmapumpusta, kevytsorasta ja tietenkin ravinneliemestä, jossa käytän Mato + Mikro kasvuravinteita. Vesiviljelyjärjestelmä on helppo käyttöinen ja voin kirjoittaa myöhemmin ohjeet miten toteutat itsellesi vastaavan järjestelmän.

Kasvualusta ja ravinteet

Chili tarvitsee veden lisäksi ravinteita kasvaakseen, eli pelkkä vesi vesiviljelyjärjestelmässä ei riitä kasvupohjaksi. Olen havainnut Mato + Mikro kasvuravinteet hyväksi yhdistelmäksi. Mato + Mikro ravinnepullojen kyljessä on pätevä ohjeistus ravinteiden suhteista kullekin kasvukaudelle. Kokemuksen pohjalta nämä suhteet tuntuvat toimivan enkä ole lähtenyt niitä juurikaan muuttamaan. 

Kasvualusta on hyvä uusia säännöllisesti. Eli liemet kannattaa vaihtaa aika-ajoin. Pelkkä ravinneliuoksen lisääminen saattaa sotkea liuoksen vahvuuden ja chili saattaa ottaa siitä itseensä, vaikka aika hyvin taimet tokenevat, kun liemet vaihtaa uusiin. Olen välillä laiska vaihtamaan koko liuoksen niin saatan silloin tällöin lisätä pelkkää vettä säiliöön, jos chili on kovin janoinen ja liuoksen pinta alkaa laskea hälyttävästi. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä montaa kertaa peräjälkeen vaihtamatta liuosta, koska liuoksen pitoisuus menee jo yhdestä kerrasta sekaisin.

Liuoksen ph-arvoa on myös hyvä seurata ph-mittarilla tai ph-testerillä. Ph-arvoa voi tasapainottaa vaikka akvaarioihin suunnatuilla ph-tasapainottajilla joita saa lemmikkitarvikekaupoista. Chilit reagoivat ph-arvoon lajista riippuen osa paremmin ja toiset heikommin.

Vesiviljelyn edut ja käytännön toimet

Vesiviljelyjärjestelmässä chiliä ei tarvitse kastella erikseen, kun chili kasvaa ravinneliemessä. Tämä tekee kasvatuksesta helppoa, kun ei tarvtse muistaa kastelua. Vesiviljely on myös multa- tai turvekasvatukseen verrattuna ötökkävapaampi, kun kasvualusta ei anna ötököille tilaa. Vesiviljely on myös monesti tehokkaampaa ja satoisampaa, kun ravinneliemen pitoisuutta on helppo säädellä verrattuna multa- tai turvekasvatukseen.

Ravinneliemi kannattaa uusia säännöllisesti. Minun järjestelmässä on kohtuu vähän liuosta, joten vaihdan liuoksen noin kahden viikon välein. Liuoksen vaihtoväli riippuu paljon liuoksen määrästä ja käytettävästä järjestelmästä. Myös kasvatettavan chilin lajike antaa vähän suuntaa liuoksen vaihtovälin suunnitteluun. Osa lajikkeista sietää miedompia liuoksia jolloin riittää, että lisää järjestelmään vettä, kun liuos alkaa huventua säiliöstä. Kannattaa kuitenkin kokeilla mikä sopii omalle järjestelmälle ja chilille parhaiten. 

Yhteenveto

Chilin kasvatus ei ole rakettitiedettä, vaikka tässä artikkelissa liuoksista ja liuoksen vahvuuksista puhuttiinkin. Pääasiassa chilit kestää aika hyvin erilaisia kokeiluita ja tokenevat, kun saavat sopivan kasvualustan. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla ja löytää omille chileille sopivat kasvuolosuhteet. Tällä hetkellä odottelen, että siemenet itävät ja taimet kasvavat sen verran, että ne voi siirtää kasvamaan omaan kasvualustaansa. 

Mielipiteet ja kysymykset on tervetulleita. Ensi kesän satoa odotellessa keskustelen mielelläni chilin kasvatuksesta ja kokemuksista.