Sivut

torstai 13. helmikuuta 2014

Tee se itse: Vesiviljelyjärjestelmä chilin kasvatukseen

Tee se itse -vesiviljelyjärjestelmään tarvitset: altakasteluruukun, ilmapumpun, letkua, venttiilin ja ilmakiven.
Lupasin aiemmassa tekstissä chilien kasvatuksesta ja vesiviljelystä, että kirjoitan ohjeet, miten teet itse vesiviljelyjärjestelmän. Tänään päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja kirjoittaa ohjeet, miten teet oman vesiviljelyjärjestelmän chilien kasvatukseen helposti ja edullisesti.

Mitä tarvitset?

  • Altakasteluruukku (Mimosa-ruukku on hyvä, koska siinä on erillinen sisäruukku)
  • Ilmapumppu, takaisinvuotoventtiili, letku ja ilmakivi
  • Kevytsoraa
Altakasteluruukkuja ja kevytsoraa myydään hyvin varustelluissa tavarataloissa. Suosittelen Mimosa altakasteluruukkua, koska siinä on kätevä sisäruukku, mikä helpottaa ravinneliuoksen vaihto-operaatiota. Ilmapumppu mitä käytän on akvaariokäyttöön tarkoitettu ja niitä saa kaikista akvaariotarvikkeita myyvistä eläinkaupoista. Ilmapumpun mukana tulee usein ainakin ilmaletku ja mahdollisesti myös ilmakivi.

Kokoamisohjeet

  1. Pese altakasteluruukku ja kevytsora huolellisesti. Vesiviljelyjärjestelmästä ei saa irrota ravinneliuokseen mitään ylimääräistä. Pesemätön kevytsora saattaa aiheuttaa heilahteluja liuoksen ph-arvoon, joten tämän kanssa kannattaa olla huolellinen.
  2. Leikkaa ilmapumpun letku sopivan mittaiseksi vesiviljelyjärjestelmäsi sijoituspaikan mukaan. Liitä letkuun takaisinvuotoventtiili ja tarkista huolella, että venttiili on oikein päin, ettei ilmapumppu mene rikki. Liitä letkuun myös ilmakivi ja kiinnitä kokonaisuus ilmapumppuun.
  3. Laita ilmakivi säiliöruukun pohjalle ja ohjaa ilmaletku ruukusta ulos kohotikun syvennyksestä, kun asetat sisäruukun paikoilleen. 
  4. Lisää kevytsora sisäruukkuun ja vesiviljelyjärjestelmä on valmis.
Tämän helpompaa vesiviljelyjärjestelmää on vaikea löytää. Järjestelmän kokoonpanoon ei tarvita juurikaan muuta kuin tarvikkeet, joista järjestelmä kasataan. Kun vesiviljelyjärjestelmä on kasassa riittää, että sijoitat chilin taimen kevytsoraan ja lisäät ravinneliuoksen. Nyt siis innokkaasti kokoamaan oma vesiviljelyjärjestelmä ja kasvattamaan chilejä helpolla ja hauskalla tavalla.

Tarkempaa tietoa ravinneliuoksesta ja chilien kasvattamisesta saat muista chilinkasvatukseen liittyvistä artikkeleistani. Tämän tekstin haluan pitää simppelinä ohjeena vesiviljelyjärjestelmän rakentamisesta, enkä siis selvitä sen tarkemmin tässä miten järjestelmää kannattaa hyödyntää chilin kasvattamisessa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti